Mi is az a marketing szövegírás?

Mi is az a marketing szövegírás?

2020.02.06.

Tegyük rendbe a kifejezéseket! A televíziós reklám elsősorban élő képeket alkalmaz, amelyek érzelmi reakciót generálnak a kívánt hatás elérése érdekében. A párbeszéd szövegének még a televíziós reklámlevelekben is fontos szerepet kell játszania….

MARKETING SZÖVEGÍRÁS

Az interneten a szöveg hozzájárulása még nagyobb, mivel ez a médium „klasszikus” hirdetéseket használ, amelyek általában csak képet vagy egyszerű grafikát jelenítenek meg.

Ezért sokkal fontosabb, hogy kitűnjön az összes többi online webhelytől, és pontokat szerezzen a saját tartalmával. Dióhéjban ez a szövegíró feladata.

A szövegírásnak általában egy célja van – következtetést, eladást vagy más ügyféllel kapcsolatos cselekményt előállítani. Az olvasót a tartalom el kell csábítania, majd rá kell venni egy adott művelet végrehajtásához. Akár ez egy weboldal hírlevelének feliratkozása, akár több ezer

Forintba kerülő elektronikus eszköz vásárlása, ez nem számít. Számos módon lehet elérni ezt a célt a szövegírásban. Attól függően, hogy milyen terméket szeretne hirdetni, a szövegírónak komoly, vicces vagy kreatív tartalmat kell írni a célközönség elérése érdekében.

Ezek a változatok általában egy alapvető marketing koncepciót alkalmaznak: „Figyelem”, „Érdeklődés”, „A vágy” és a „Tevékenység”.

Az első lépés a szövegírótól, hogy vonzza az olvasó figyelmét. Ez különösen nehéz online, mivel sok potenciális ügyfél internetes összpontosítási területe alacsonyabb, mint a mindennapi életben.

Másrészt az online hirdetési terület értékesítésének módja megnehezíti annak pontos meghatározását, hogy melyik környezetben jelenik meg a hirdetés egy weboldalon vagy egy online felületen. Valójában a valós idejű, ahol a megjelenítési területeket (Google Adwords ) másodperc töredékéig automatikusan aukción értékesítik – az online marketing gyakorlatának bevett gyakorlata lett.

Noha a hirdetők meghatározzák azt a webhelyet, amelyen hirdetéseik megjelennek, valamint a hirdetés pozícióját az oldalon, nem mindig lehet előre megmondani, hogy mi fog az oldalon megjelenni.

Mivel a hosszú elérhetőségű webhely tartalmát elég gyakran módosítja, ez bonyolítja az online marketing szakemberek tervezését.

Az alapvető követelmény azonban mindig az, hogy rövid, éles címsorokkal vagy állításokkal hatásosan vonzza az olvasó figyelmét.

Nem elegendő, ha az olvasó csak látja a reklámot, ezt követően érdeklődését tovább kell gerjeszteni. Ezenkívül a szövegírónak be kell mutatni a termék tulajdonságait és fontos előnyeit is.

Ez a lépés gyakran zökkenőmentesen egyesül a következővel, ahol a szövegírónak meg kell győzni az ügyfelet arról, hogy a termék vagy szolgáltatás kell neki.

Természetesen fokozni is lehet a kívánt hatást, pl; a termék egy részét, vagy képeket + szöveg – például boldog vagy sikeres emberek képeit -, amelyek növelik az ügyfél vágyát. Végül a potenciális vevő cselekedete ezután következik.

A szövegírók ezt az elsődleges célt gyakran egy cselekvésre ösztönzésre, azaz olyan műveletkéréssel érik el, amely arra ösztönzi az ügyfelet, hogy végre hajtsa a kívánt műveletet.

Noha a modellt nem mindig használják vagy alkalmazzák teljes egészében a szövegíróink, bizonyított, hogy hasznos útmutató a szövegírók számára, hogy elősegítsék számukra a hatékony és hatásos hirdetési üzenet létrehozását.

Az internetes tartalom dzsungel: Szövegírás és SEO

A televíziós és nyomtatott reklámokkal ellentétben az online marketing nemcsak a reklámüzenetről szól. Ennek oka az, hogy először online kell keresgélnie.

Egy magazinban szinte minden olvasó megtalálja a cikkek között elhelyezett hirdetéseket, de egy online oldalon gyorsan elfelejthetik őket.

Ha hirdetési felületet helyez el egy hosszú elérhetőségű webhelyre, ez a probléma nem merül fel, ám a vállalat saját weboldala állítólag zászlóshajó hely lesz a saját termékek reklámozására és a potenciális ügyfelek vonzására.

Ennek eredményeként a szövegírónak meg kell fontolni a keresőmotor optimalizálásának igényeit, amikor hirdetési tartalom létrehozására készül.

Például a klasszikus korlátozás egy adott kulcsszó sűrűség betartása, de más követelményeket, például a szöveg szerkezetét vagy a cikk összetételét is gondosan be kell tartani.

Mivel a saját webhelyén a szövegírás általában kissé hosszabb lehet, mint a szokásos hirdetéseknél, a fent leírt és részletezett modell és a SEO-hoz szükséges intézkedések gyakran összekapcsolhatóak ebben az összefüggésben.

Nagyon nehéz azonban jól működő hirdetést írni, amely ugyanakkor megfelel az összes SEO iránymutatásnak.

Végül is, a szöveges tartalom mélysége és részletessége egyre fontosabb szerepet játszik a keresőmotorokban – és ezeket a tulajdonságokat általában nagyon nehéz elérni rövid reklámüzenetekkel. Ezért, ha hosszabb szövegeket kell készíteni egy weboldal számára, gyakran inkább tartalomíróhoz fordulnak.

A különbség a szövegírás és a tartalomírás között

A szövegírás kifejezést gyakran arra használják, hogy az online marketing összefüggésében mindent összegezzen a tartalom létrehozásával.

Ez az általánosítás azonban nem teljesen helyes, mivel a szövegíró vagy a tartalomíró munkája a feladattól és a céltól függ.

A már korábban leírt modell alapelveit alkalmazzák szövegíróink, és a szövegek célja általában az, hogy az olvasót egy adott művelet végrehajtására késztessék.

A tartalomíróink viszont a tartalomhoz kapcsolódó hozzáadott értékkel bíró szövegek készítésére szakosodtak, amelyeket szükség esetén a SEO követelményeihez igazíthatnak.

A tartalomírás és a szövegírás kifejezések elmosódása azonban nem véletlenszerűen merült fel, mert a két terület összeolvad. Ennek oka annyira egyszerű és valószínű: szövegírás nélkül nincsen tartalom.

Lehet, hogy egy cikk leírja a termék vagy szolgáltatás előnyeit, de ha a címsor és a bevezetés unalmas, ha a szöveg rossz stílusú a célközönség számára, vagy ha egyszerűen túl hosszú, akkor nem lesz különösebben hatékony. Legalábbis az online marketing szempontjából valószínűleg nem fogja elérni a célját.

Ezért érdeme összevonni az érdekes tartalmat egy érdekes képpel.

Meg kell jegyezni, hogy az állítás, miszerint „A tartalom semmi más nélkül” szintén fordítottan érvényes. A jó tartalom nélküli hirdetési üzenetnek valószínűleg nincs nagy hatása.

Sok felhasználó azonban (érzékelhetően) nagyon óvatossá vált az olyan üreges mondatok használata mellett, amelyek nem említik a reklámozott termék tényleges előnyeit.

A tartalmat és az formát egységesíteni kell a reklámkampány hatásának maximalizálása érdekében.

Következtetés

A tartalomíráshoz hasonlóan a szövegíró az online marketing szerves része.

Természetesen a képek és a zene szintén fontos szerepet játszanak a reklámozásban, mivel ezek egyszerű módok az érzelmek létrehozásához és így az ügyféllel való kapcsolathoz vezet.

Az online területen azonban a szövegek, valamint a szövegek írása és bemutatása a követelmények és korlátozások miatt legalább hasonló hatással bírnak.

A szövegírás művészete a tartalom és a marketing-specifikus és a célcsoport-specifikus igények kombinálása, hogy meggyőzzék a potenciális ügyfelet tartalmi és szerkezeti szinten, és ezáltal ösztönözzék őt a kívánt lépésekre.

Amennyiben segítségedre lehetünk, kattints ide>>>>>