Mi az a marketing?

Mi az a marketing?

2020.02.24.

A marketing célja az, hogy megismerje és megértse a vevőt annyira, hogy a termék vagy szolgáltatás megfelel neki és eladja magát.

MI AZ A MARKETING?

Természetesen évekig lehetne taglalni ezt a témát, de összeírtunk néhány hasznos információt, amely elolvasása után nagy valószínűséggel érthetőbbé tesszük a Marketing kifejezés jelentését.

 

A marketing az üzlet és az ügyfél kereszteződésénél fekszik – az üzleti érdekek és a vevő igényeinek nagy döntőbírója.

 

Bármely vállalkozás marketingének alapja a márkatudatosság növelése, de hozzájárul számos egyéb tényezőhöz is, amelyek az üzleti sikerhez szükségesek.

A vállalkozás alapjainak megteremtése, függetlenül az ágazattól, kulcsfontosságú a hűséges ügyfelek biztosítása és a hígított piacon történő azonosítás szempontjából.

A nagy marketing terv elemei a szervezet sok területét lefedik, és elősegítik az értékesítést, vonzzák az ügyfeleket és végül növelik az üzletet.

A terv elindítása előtt fontos megérteni, hogy a marketing miért számít minden vállalkozásnak, függetlenül a méretétől, és meg kell határozni, hogy ezek a tényezők hogyan alakíthatják a tervet az általános stratégiához.

 

Röviden:

 • Alapvető szinten a marketing az ügyfelek megértésének, valamint velük való kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának folyamata.
 • A marketing a szervezet sikerének kulcsa, méretétől függetlenül.
 • A marketingnek számos típusa és altípusa létezik, digitális és offline. Meg kell határoznod és folytatnod kell azokat, amelyek a számodra a legmegfelelőbbek.
 • A marketing és értékesítési csapatoknak egységes megközelítést kell alkalmazniuk. Az automatizálás segít nekik ugyanazon célok elérésében.

 

„A marketing célja az, hogy megismerje és megértse a vevőt annyira, hogy a termék vagy szolgáltatás megfelel neki és eladja magát.”

 

Vess egy pillantást néhány legfontosabb okra, miért fontos egy szilárd marketingstratégia bármilyen típusú vállalkozás számára.

Tájékoztat és oktat

Ha megvizsgálod a marketing alapjait, akkor az üzleti vállalkozás legfőbb oka az, hogy az ügyfelet oktatja a termékekkel, szolgáltatásokkal vagy márka identitással kapcsolatban.

A marketingnek az embereknek egyértelmű megértést kell adniuk arról, hogy mit csinál, és hogyan működik a termék vagy szolgáltatás.

Ha az emberek nem rendelkeznek ezzel az alapvető ismeretekkel, akkor egyszerűen nem vásárolnak tőled, és másutt kereshetnek olyan versenytársakat, akik ezt a területet lefedték.

Annak ellenére, hogy a marketing oktató szerepét teljes mértékben ki lehet használni, azt kreatívan kell végrehajtani. Élvezheti az ötleteket, és ezzel a lehetőséggel vonzó és érdekes módon mutathatja be ajánlatodat annak biztosítása érdekében, hogy az ügyfelek visszatérjenek.

 

Egyenlő versenyfeltételeket biztosít

A marketing hagyományosan drága terület volt az üzleti élet számára, és különösen nehéz volt a piacon megjelenő új vállalkozások számára.

A mai jelenlegi helyzetben még soha nem volt ilyen könnyű vállalkozásod eljuttatása az ügyfelek elé. A marketing ezen hozzáférhetősége számos ajtót nyitott a közösségi média marketingjével sok virágzó szervezet vezetése.

Ez a marketingstílus az áttörést próbáló kisebb vállalkozások számára is hasznos, mivel a célzott hirdetések és betekintések részletes információkat nyújthatnak a közönség demográfiai helyzetéről.

Ezenkívül lehetőséget ad az ügyfeleknek, hogy személyesen ismerkedjenek meg a márkákkal, és velük kapcsolatba lépjenek visszajelzés és fejlesztés céljából.

Az ügyfelek nagyobb valószínűséggel vásárolnak is olyan márkákból, amelyeket személyiségüknek érzékelnek, és az ár-pontok felett értékelik az élményt, ami egy kis márkának nagyobb versenytársak előnyeit adhatja.

 

Építi és fenntartja az identitást

Kezdeti marketing stratégiákat kell bevezetni a márkatudatosság növelése érdekében, de fontos, hogy ezt az identitást erős pozícióban tartsuk a fejlesztés minden szakaszában.

A marketingstratégiának folyamatos feladatnak kell lennie, és rendszeresen fenn kell tartania a lendület áramlásának fenntartása érdekében.

A bevezetéstől kezdve az üzenetnek világosnak és tömörnek kell lennie (ilyen pl; a vizuális képmarketing, videó, rövid és seo szempontból jól célzott marketing szöveg), és emlékezetes márkával kell szolgálnia az ügyfelek számára, hogy hosszú távú kapcsolatot ki tudnak építeni újra és újra.

Ezt a stratégiát össze kell hangolni a fő üzleti tevékenységekkel is, mivel azt nemcsak termékek vagy szolgáltatások bevezetésére, vagy a felmerülő problémák megoldására kell felhasználni.

A marketingnek annak a lényegének kell lennie, amelyet egy vállalkozás elérni akar, hogy elősegítse a jövőbeni fejlődést.

 

Elkötelezettség az ügyfelekkel

A marketingstratégia végső célja az, hogy kapcsolatba lépjünk és kapcsolatot létesítsünk vevőinkkel.

Ez az elkötelezettség még soha nem volt ilyen fontos, mivel az emberek inkább a márkákra keresnek, hogy egy termék helyett inkább életmód-élményt nyújtsanak nekik. Még B2B (B2B vs. B2C A két kifejezés magában foglalja az értékesítések irányát, a vevő és eladó viszonyát: amíg a B2C (Business-to-Customer) vállalkozások magánszemélyeknek, mint végfelhasználóknak értékesítik termékeiket vagy szolgáltatásaikat, addig a B2B (Business-to-business) cégek más vállalkozásoknak kínálnak megoldásokat.) környezetben is fontos, hogy az ügyfelek a termék vagy a szolgáltatás eladása után beszéljenek és kapcsolatba lépjenek veled.

Ennek a művészetnek a fejlesztése és fenntartása is, mivel nem minden vásárlói visszajelzés lesz pozitív.

A művészet célja az, hogy az ügyfelek folyamatosan beszéljenek, és teljes mértékben megoldják a kérdéseket annak biztosítása érdekében, hogy még ha a kezdeti tapasztalat is hibás volt, az elkötelezettség e pont után informatív jellegű és gyorsan megoldódott a márka iránti eredeti hit helyreállítása érdekében.

 

A termék vagy szolgáltatás eladása

A marketingstratégia kidolgozásakor az egyik fő cél a termék vagy szolgáltatás eladása, valamint annak optimalizálásának lehetősége.

Bármely vállalkozás számára a végső cél a pénzkeresés, így a marketing csatornák felhasználása segíthet ennek elérésében. Szilárd marketingterv nélkül, függetlenül attól, hogy milyen jó a termék, hogyan látják majd az emberek, és miért akarják megvásárolni? Itt lép be a hatékony tervezés és stratégia.

A folyamat friss és innovatív tartása a lehetőségek világát kínálja, és áthidalja a szakadékot az ügyfél és a márka által eladott termékek, szolgáltatások között.

Sokan azt gondolják, hogy a hosszú távú sikert az értékesítés végső soron a marketing ösztönzi, ezért azt nem szabad figyelmen kívül hagyni az üzleti fejlődés egyik szakaszában sem.

 

Növekszik egy vállalkozás

Mint fentebb tárgyaltuk, a hatékony marketingterv nem csak a márkatudat felépítését és fenntartását segíti elő, hanem segíti a vállalkozás növekedését is.

A jelenlegi ügyfelek boldogságának mindig prioritásnak kell lennie, de az új ügyfelek elérése lehetőséget ad a fejlesztésre és más területekre való kiterjesztésre.

Ahhoz, hogy sikerre juss ezen a területen, a vállalkozásoknak tartaniuk kell az ujjukat a pulzuson, és gondoskodniuk kell arról, hogy a képzés naprakész legyen.

A marketing számos lehetőséget kínál arra, hogy növekedést érj el egy vállalkozás számára a nyomtatott reklám, a közösségi média marketingje és a mobil alkalmazások révén, így ezeknek az erőfeszítéseknek a maximalizálására szolgáló módszerek megismerése elősegíti az üzleti vállalkozások új területeken való elmozdulását és új közönség elérését.

Az internet és a mobil alkalmazások egy másik fontos lépés, amelyet figyelembe kell venni, és számos marketing megoldás létezik az egyedi demográfia célzására és egy olyan stratégia kidolgozására, amely magában foglalja a hagyományos és a modern marketing módszereket is.

A marketing lehetőséget kínál mind a B2B, mind a B2C vállalkozások számára, hogy a mai versenykörnyezetben virágozzanak, és az alapok megismerése, hogy mit akar elérni, és miért, segít létrehozni egy hatékony marketing tervet.

 

Miért döntő jelentőségű a marketing az üzleti siker szempontjából?

 

 1. Tájékoztatja a közönséget azokról a termékekről és szolgáltatásokról, amelyeket egy vállalkozás kínál. Ez biztosítja az alaptermék értékét, használatát és további részleteit, amelyeket az ügyfelek általában meg akarnak tudni. Ez elősegíti a márka ismertségét, mivel az informatív reklámhoz kapcsolódik.
 2. Segít megérteni az ügyfelet: A termék életciklusának első szakaszában mindenkinek piackutatást kell végeznie, ahol a piaci szegmentálást pszichográfia, viselkedés, földrajzi vagy demográfiai adatok alapján végzik. A szegmensek azonosítása után meghatározzák a célpiacot, és a terméket ennek megfelelően pozicionáljak.
 3. Növeli az értékesítést azáltal, hogy különféle módszereket alkalmaz a népszerűsített termék vagy szolgáltatás népszerűsítésére. Ezt különféle médiumokon keresztül lehet megtenni, amelyek magukban foglalják a szájról szájra, a közösségi médiát, a közvetlen marketinget, a sajtót, a rádiót, a TV-t, az értékesítési pontot, a promóciókat, a vállalkozás webhelyét és más csatornákat, amelyek segítenek a személyek vonzásában és meggyőzésében a termék vagy szolgáltatás megvásárlásához.
  Ezen médiumok kombinációjának alkalmazásával növekedhet az értékesítés, amely pozitív hatással van a jövedelmezőségre.
 4. Elkötelezi: Alapvető fontosságú, hogy ügyfeleidet releváns információkkal vonjuk be a társaságról és arról, hogy mi az új.
  A marketing segít ebben a vonatkozásban, különösen a közösségi médiában, versenyek és nyereményjátékok, vagy akár üzletben történő reklám vagy tapasztalati marketing révén.
 5. Egészséges versenyt biztosít a termékek és szolgáltatások árazása alapján a versenytársak között; feltéve, hogy nem monopóliumok, ebben az esetben bármilyen árat meghatározhatnak. A versennyel a többi társaság lehetőséget kap arra, hogy létezzen a piacon, ahol versenyképes árazás révén megpróbálja megnyerni a fogyasztókat.
 6. Építi az Ön márkát: A márka hírneve az, ami márkát alkot vagy megtör. Annak érdekében, hogy terméked vagy a szolgáltatás létezzen, arra törekednie kell, hogy jó hírnevet szerezz a piacon, hatékony marketing eszközök alkalmazásával. Ha a márkád egy bizonyos szabványhoz kapcsolódik, akkor növekedni fog az értékesítés és az üzleti bővítés.

 

A marketing típusai

Azok számára, akik úgy gondolják, hogy a marketing ugyanaz, mint a reklám, semmi sem lehetne távolabb az igazságtól.

A reklámozás minden bizonnyal egy kis része a marketing tervnek, de ez csak a rejtvény darabja. Valójában olyan marketingstratégián keresztül lehet dolgozni, amely egyáltalán nem használja ki a reklámot.

A marketing nagyjából felosztható offline és online vagy digitális módszerekre.

Az offline marketing „hagyományos” reklámból áll, nyomtatott, rádiós és televíziós marketingben, valamint olyan eseményeken való részvételből, mint például szakmai kiállítások, vásárok és konferenciák.

Ez magában foglalhatja a szóbeszéd marketinget is.

A legtöbb vállalkozás az online és offline marketing módszerek kombinációját fogja használni.

Manapság azonban az egyensúly inkább az online marketing felé fordul.

Ennek oka az, hogy a fogyasztók egyre több időt töltenek online és a digitális marketing számos előnyt kínál a sebesség, a hatékonyság és a megtérülés szempontjából.

Tehát nézzük meg az online marketing néhány különféle típusát, amelyek a mai vállalkozások számára elérhetők:

 • Tartalommarketing – Tartalom különböző formában történő közzététele a márkatudatosság növelése és az ügyfelekkel fenntartott kapcsolatok ápolása érdekében. A tartalommarketingre általában a digitális marketing egyik formájaként gondolkodnak, de offline is megtörténhet. A tartalommarketing példái közé tartoznak a blogok, a közösségi médiában megjelenő bejegyzések, az infó grafika és a videó.
 • Keresőmotorok optimalizálása – SEO néven ismert, ez a folyamat optimalizálja a webhely tartalmát, hogy láthatóvá tegye a keresőmotorok számára, és nagyobb forgalmat vonzzon a keresésekből.
 • Keresőmotor marketing – Más néven kattintásonkénti fizetés vagy PPC néven is ismert, mivel az ilyen típusú marketingnél a vállalkozások fizetnek, ha webhelyükre mutató linket kiemelkedő helyen helyeznek el a keresőmotor találati oldalain.
 • Közösségi média marketing – A közösségi hálózatok, például a Facebook, az Instagram, a Twitter, stb; használata a meglévő ügyfelekkel való kapcsolatok kiépítéséhez és a digitális szóbeszéd révén szélesebb közönség eléréséhez.
 • E-mail marketing – Rendszeres e-mail kommunikáció küldése azoknak a felhasználóknak, akik feliratkoztak a listájára, hogy kapcsolatot létesítsenek és növeljék az értékesítést.
 • Újra célzás – kapcsolatfelvétel meglévő vagy potenciális vevőkkel, miután már kapcsolatba léptek a márkáddal, hogy. Például hirdetést tesz egy adott termék Facebook-hírcsatornájába egy adott termékről vagy szolgáltatásról, amelyet megtekintettek a webhelyeden.
 • Befolyásoló marketing – magas színvonalú és sok követővel rendelkező személyek használata a közösségi hálózati csatornákon a Te termékednek vagy szolgáltatásodnak népszerűsítésére.

Ez csak néhány példa a jelenleg alkalmazott digitális marketing legnépszerűbb típusaira.

E módszerek mindegyike többféle marketingre bontható, és valóban több száz vagy több ezer különböző típusú marketing van online és offline csatornákat egyaránt lefedve. Egyik vállalkozás sem csak a marketing egyik formájára támaszkodhat.

Másrészt, hacsak nem multinacionális vállalat vagy, amelynek gyakorlatilag korlátlan költségvetése és forrásai vannak, akkor sem lehetséges a marketing összes különféle formájának kezelése.

Az egyéni vállalkozás számára hatékony marketingstratégia kialakításához ki kell választani azokat a marketingtípusokat, amelyek a leghatékonyabbak az Ön számára, és el kell készíteni egy olyan tervet, amelybe beilleszted őket a fő stratégiába.

Nem vagyok biztos abban, megadta-e a megfelelő rálátást neked az írásom, de függetlenül attól, hogy pénzügyekben vagy értékesítésben, marketingben vagy kisvállalkozás tulajdonosában vagyunk, mindannyian a marketingben vagyunk.

Amennyiben szeretnél egy erős marketinget, amely 20 éves tudás alapján történt összeállításra…és működik, kattints ide>>>>>