illatmarketing, kreativinas

Illatmarketing. Érdemes elolvasnod!

2020.02.20.

A szaglás az összes érzék közül a legerősebb érzelmi emlékkép. Az illatok használatával a márkák képesek mélyebb érzelmi szinten kapcsolatba lépni a fogyasztókkal, emlékezetesebb élményt eredményezve.

 

Illatmarketing

A szagló érzékre irányított szenzoros marketing típusa.
Eredménye a boldogabb vásárló, aki már emlékeznek márkádra.

 

Miért az illat?

Hűség, Memória, Kapcsolat

A mai versenyképes üzleti környezetben alapvető fontosságú az emlékezetes élmények és érzelmi kapcsolatok kialakítása a fogyasztókkal a hosszú távú márkahűség megnyerése érdekében.

 

Hogyan használhatom az illatmarketinget marketingterveimben?

Nem csak a nyilvánvaló dolgok szimatolhatók; szem előtt kell tartanod az ügyfelek tudatalatti elemeit is, mert bizonyos szagok boldog emlékeket és pozitív érzelmeket idézhetnek elő.

Az olyan illatok, mint a vágott fű, a levendula, a tavaszi virágok, az édes boltok illata … Mindezek és még sok más felhasználhatók arra, hogy az ügyfelek pozitív kapcsolatban álljanak márkáddal.

Illatos névjegykártyáinkat használhatsz vállalkozásod marketing tervében.

A szaglás az összes érzék közül a legerősebb érzelmi emlékkép.

Az illatok használatával a márkák képesek mélyebb érzelmi szinten kapcsolatba lépni a fogyasztókkal, emlékezetesebb élményt eredményezve.
Az illatok új ügyfeleket vonzhatnak, növelhetik az értékesítést, javíthatják az értéket és növelik a márka elismerését, az ügyfelek elégedettségét.

Az Illatmarketing nem csupán egy kellemes illatot terjeszt. A művészet a vállalkozásod márka identitásának, marketing üzeneteinek, a célközönségnek a felvétele és az illatok létrehozása, amely ezeket az értékeket felerősíti.
Az illatok képesek befolyásolni a viselkedést és szinte azonnal felidézni az emlékeket.

Ha az illatot más marketing útmutatásokkal kombinálják, ez tovább erősítheti a márkaélményt és hosszú távú kapcsolatot létesíthet a fogyasztókkal.

Úgy gondoljuk, hogy a szaglásunk befolyásolja napi érzelmeink 80% -át. A szagérzékelés mögött az a szoros kapcsolat, hogy a szaglásért felelős mirigy regisztrálja a szagot amely az érzelmeket és az emlékeket irányítja.
illatmarketing, kreativinas

Az orrban lévő illatreceptorok közvetlenül kapcsolódnak az agy azon szakaszához, amely felelős az emlékért és az érzelmekért. Ez az oka annak, hogy egy szaga bizonyos időre és helyre szállít téged, és visszatér egy adott memóriához vagy érzéshez.

Az emberek körülbelül 10 000 különféle szagot tudnak felismerni, és ami még figyelemre méltó, egy év után 75% -os pontossággal tudjuk visszahívni a szagot, szemben a látvánnyal ami csak 50% -ával három hónap után.

A napi érzelmek 80% -át egy szag befolyásolja. A látás mellett ez a legfontosabb érzékszervünk!

 

Az eredmények

Az eredményeket a boldogabb ügyfelekben lehet mérni, akik hosszabb ideig emlékeznek márkádra. Az akadémiai és ipari kutatások azt mutatják, hogy az illatok beépítése mély hatást gyakorol arra, hogy a fogyasztók hogyan tekintenek egy márkára.

A megfelelő környezetbarát illatmegoldás javíthatja a vállalkozások élményét, létrehozva egy kényelmes és pozitív hangulatot, amely finoman arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy több időt töltsenek el egy kiskereskedelmi környezetben, és növeljék a fogyasztók kiadásait.

A megfelelő aroma egy névjegykártyán megerősítheti a márka identitását, tökéletes légkört teremthet ügyfeleid, alkalmazottjaid és vendéged számára, és megkülönböztetheti vállalkozásodat a versenytársaktól.

Egy tanácsadó cég bemutatta az amerikai székhelyű cipőmárkát, a New Balance-t a kínai vásárlóknak szenzoros áruház-élmény révén.

Nosztalgikus fa- és bőr illatot használtak a márka örökségének és kivitelezésének közvetítéséhez. A vásárlók kétszer annyi pénzt költöttek, mint másutt hasonló méretű üzletek, mert a légkör ösztönözte őket. „Minél tovább tartózkodik az ügyfél egy üzletben, annál többet költ”.

A professzionális parfüm névjegykártya azt mondja az embereknek, hogy komolyan veszed vállalkozásodat. Azt is elárulja, hogy szakértő vagy a saját területeden.

Sétáltál már a bevásárlóközponton vagy a repülőtéren, és észrevetted a fahéjas tekercsek édes illatát?  Ez nem véletlen; ez egy szándékosan kidolgozott illat-marketing kampány, amelynek célja az értékesítés ösztönzése.

A pékséglánc 30 percenként friss fahéjas tekercset süt, hogy az illat soha ne hagyja el a levegőt. A bolt elején tartják a sütőt, ahol az illatok könnyebben eljuthatnak az ügyfelek orrához. Ha észreveszik, hogy az illata nem elég erős, ekkor kezdik el melegíteni a fahéjat és a barna cukrot a sütőbe.

Ez csak egy a sok illatmarketing technikáról, amelyet a cégek szerte a világon használnak a márka imázsának megerősítésére, a termék minőségének felfogásának javítására és az eladások növelésére.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi az illatmarketing, milyen márkák használják azt, a technika előnyeit és hogyan beépítheti azt marketing kampányaiba.

 

Hogy is van ez?

A szaglás érzéke különbözik a többi érzéktől, mivel először a limbikus rendszer dolgozza fel, az agy ugyanazon része, amely a memóriaért, az észlelésért és az érzelmekért felel.

A többi érzéket először az agy analitikus részén keresztül irányítják, mielőtt közvetetten elérik az érzelmi szférát. Tehát az illat primitívebb értelme, és a tudomány rájött, hogy az illat sokkal nagyobb szerepet játszik érzelmeink és döntéseink befolyásolásában.

Az illatmarketing egyre növekvő tendencia a reklámban, és egyre sikeresebbé válik, mert a vállalatok rájöttek, hogy érzékeink létfontosságú és összetett szerepet játszanak a hangulat, gondolatok és viselkedés kialakításában.

Nyugati vállalkozások több millió dollárt költenek annak érdekében, hogy kiemelkedjen és felhívják a figyelmünket, ám a kereskedelmi kommunikáció 83 százaléka jelenleg vizuális és halló ingerek köré fordul.

Az illatmarketing olyan utat kínál, amely különbözik a hagyományos márkanevek stratégiáitól, és bár a vállalatok ezt még nem fedezték fel teljesen, óriási hatást gyakorol a használókra.

 

Mi az illatmarketing?

Illatmarketing tények.
Tudomány, Értékesítés, Statisztika

A szag mind a marketing szakemberek, mind a tudósok érdeklődését vonzza, mert szokatlan módon képes hatalmas emlékeket azonnal felidézni.

Az illatmarketing (aroma-marketing, illatmarketing vagy környezeti illatmarketing néven is ismert) egy olyan gyakorlat, amelynek során egy kellemes aromát használnak a cég márka imázsának javítására, az ügyfelek tapasztalatainak javítására és az értékesítés növelésére.

Az illatmarketing növelheti az ügyfelek forgalmát és befolyásolhatja, hogy az ügyfelek mennyi időt töltsenek el az üzletben.

Az ilyen finom marketing lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy érzelmi szinten kapcsolatba lépjenek vevőikkel. Iparágakban használják, beleértve a kiskereskedőket, éttermeket, szállodai szolgáltatókat, légitársaságokat, szépségszalonokat stb;

Az illat-marketing sokkal több, mint pusztán egy termék illata megvásárlása a boltokból. Sokkal többet kell hozni egy hatékony illatmarketing kampány létrehozásában, attól kezdve, hogy eldöntsék, milyen típusú szagokat kell használniuk, és megválasztják, hogy hol és hogyan használják őket.

Például sok élelmiszer-, szépségápolási cikket és háztartási tisztítót gyártó vállalat nyomtatványokat nyomtat a csomagolás címkéire az értékesítés ösztönzése érdekében – és ez működik.

 

Hogyan indítja az illat az érzelmet?

Bizonyos illatok éhezést válthatnak ki, fokozhatják az éberséget és ösztönözhetik a vásárlást – de miért?

illatmarketing, kreativinas-w3

A szag az érzékeink közül a legerősebb és közvetlenül kapcsolódik az agy azon részeinek, amelyek ellenőrzik az emlékezetet és az érzelmeket. Ezért az illatok befolyásolhatják a kénytelen reakciókat és véleményeket. Például egy Brown Egyetemi tanulmány szerint a nők fokozott agyi aktivitást tapasztaltak olyan parfüm illatában, amelyek pozitív memóriával járnak, mint bármely más érzékszervi jelzés esetén. Ez azt jelzi, hogy a szag sokkal erőteljesebben idézheti elő a memóriát és az érzelmeket, mint akár a látás is.

Ennek pozitív hatása lehet, például amikor egy embert visszajuttat az időben a nagymamájuk által használt sütik illata. Fordítva is működhet negatív érzelmek kiváltásával, mint például egy háborús veterán, aki zavaró emlékeket és bűntudatot érez a dízel üzemanyag szagától.

A sok széles körben kedvelt illat kiváltott pozitív érzelmek kiaknázásával a vállalkozások kommunikálhatnak vevőikkel arról, hogy termékeik értékesek. Ez a technika felhasználható a munkavállalói viselkedés befolyásolására, a termelékenység és az elégedettség növelésére is. Arra is felhasználható, hogy egy adott témát vagy terméket reklámozzon, rávilágítva egy kapcsolódó illat révén.

Az illatmarketing típusai

Az illatmarketing sokféle módon felhasználható. A cégek használhatják az illatanyagokat egy termék eladására, összetartó márkaélmény létrehozására vagy a munkavállalók befolyásolására.

A higiéniai és illatanyag-termékek gyártói szerint az illat-marketing négy típusra osztható:

Aroma hirdetőtábla: Erről gondolkodnak sokan, amikor az illatmarketing képet alkotják. Amikor a vállalat merész, észrevehető illatot társít a márkájukhoz. A szaga minden helyszínen azonos, és egyfajta „óriásplakátként” működik, illatával telíti a területet.

Tematikus: Ez a szag gyakran releváns az azt igénybe vevő vállalkozás típusához. Finomabb, mint egy aromás hirdetőtábla illata, és gyakran általánosabb.

Például a gyógyfürdők általában friss, hűvös illatokat használnak légkörükben, hogy megteremtsék az ajánlatuk hangulatát.

Környezeti szagok: Ezek finom szagok, amelyeket néha a rossz szag fedezésére vagy az üresség kitöltésére használnak. A bevásárlóközpontok vagy a nagy bevásárlóközpontok nyilvános fürdőszobái gyakran környezeti szagokat használnak. Ezek a szagok általában enyhék és egyetemesen kellemesek.

Aláírás szaga: Sok kiskereskedelmi üzlet vagy tervező üzlethelyiség minden helyén aláírás-illatot fog használni.

Néha ez egy parfüm, amelyet a márka értékesít, vagy egy illat, amely egy bizonyos érzetet vált ki. Ebben az esetben mindig ugyanazt az illatot használják, és másutt rávilágítva elindítják a memóriát.

 

Miért használják a kereskedők az illatmarketinget?

A kereskedők az illatmarketing segítségével egy olyan élményt hoznak létre üzlethelyiségükben, amelyre az ügyfelek emlékeznek. Mélyebb szinten akarnak kapcsolatot létesíteni ügyfeleikkel, mint amennyire képesek lennének a vizuális stimulációval. Íme néhány ok, amiért a kiskereskedők az illatmarketinget használják.

 

Az Illatmarketing növeli az értékesítést

Az egyik tanulmány megállapította, hogy amikor a nagykereskedők illatmarketinget használták üzleteikben, a vásárlási szándék 80% -kal nőtt. Ezenkívül a kellemes illat a szobában nemcsak arra készteti az ügyfeleket, hogy többet vásároljanak, hanem arra is ösztönzik őket, hogy hosszabb ideig maradjanak az adott helységben.

Az a tapasztalat, hogy az ügyfelek élménye javult, amikor kiküszöbölték a tojásos szendvics főzésének illatát, amely ellentmondásos volt a frissen őrölt kávéjuk illatával.

Egy benzinkút megkezdte a kávé illatának szivattyúzását a kávéfőző közelében, és 300% -kal növelte az értékesítést!

 

Az illatmarketing segít márkakép létrehozásában

A tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek 12 hónapon belül 80% -os pontossággal kapcsolhatják az illatot a memóriához. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek egy illatot társítanak a márka imázsához, és visszahívják azt, amikor később ismét megérzik az illatot.

Az illatok elősegíthetik a márkához kapcsolódó élmény létrehozását, és finoman befolyásolhatják az ügyfelek véleményét a márkáról.

Az illat befolyásolhatja az ügyfelek minőségének megítélését is. Például néhány csúcsminőségű üzlet könnyedén szellőzi a kardamom és a füstölt füst illatát szellőzőnyílásain keresztül, hogy az érzékenység vagy extravagáns érzetet teremtsék. A szépségápolási termékeket árusító vállalkozás friss, tiszta illatot terjeszthet, hogy befolyásolja az ügyfelek érzékszervét, hogy termékeik csúcsminőségűek.

 

Az illat-marketing hátrányai

Ugyanúgy, ahogy az illatmarketing pozitív képet alkothat a márkáról, úgy hozhat létre negatív képet is. Minden ember más és különféle tapasztalatokkal társítja az illatokat. Mivel az illatmarketing annyira finom, az ügyfél kedvezőtlen reakciót válthat ki egy márkára, és még azt sem tudhatja, miért.

Ezenkívül az illatmarketing bizonyos személyek számára túlzott lehet. Ha valaki érzékeny a szagokra, nehéz lehet sok időt eltöltenie egy olyan üzletben, amely illatmarketinget használ. Végül, a különböző kultúrák és korok eltérő asszociációkat mutatnak bizonyos szagokkal. Ami vonzó egyesek számára, túlságosan agresszív lehet mások számára. Mindaddig, amíg a vállalatok finomak az illatmarketingünkkel, elkerülhetők ezek a hátrányok.

Az illat felhasználható az érzelmek kiváltására – ami ilyen erős erővé teszi a marketingben. A kiskereskedők felhasználhatják arra, hogy tudatalatti kapcsolatba lépjenek vevőikkel, felépítik a kapcsolatot és ösztönzik az ismételt vásárlási szándékot.

Amennyiben szeretnél illatmarketing névjegykártyát, vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva>>>>>